Evenement

Supervisorenmiddag 2024

20 juni 2024

Mens sana in corpore sano oftewel: een gezonde geest in een gezond lichaam.

Wat betekent gezondheid voor jouzelf, als supervisor? Misschien werk je graag aan een gezond lichaam, om daarmee ‘fit in je hoofd’ te blijven. Of misschien streef je eerder naar het hebben van een gebalanceerde geest, om je energiek en fit te kunnen voelen in je lijf.

Tijdens deze supervisorenmiddag willen we met elkaar ingaan op de preventieve effecten en voordelen van werken aan je eigen gezondheid.
Als supervisor zijn wij leermeesters van gedragstherapeuten die op hun beurt weer leermeesters van cliënten zijn.
Het uitgangspunt van deze dag is dat onderhoud van onze eigen gezondheid onmisbaar is om met plezier beschikbaar voor anderen te kunnen zijn. Het wordt een middag met genoeg ruimte voor discussie en uitwisseling over dit boeiende thema!

 

Programma

13.00 – 13.30 uur Inloop met koffie en thee (geen lunch)
13.30 – 14.00 uur Opening en welkom door dagvoorzitter Wiesette Krol
Margreet van de Plas met update vanuit de registratiecommissie
Thera Koetsier met update vanuit de accreditatiecommissie
Mieke Ketelaars met update vanuit VGCt
14.00 – 14.45 uur  

Plenaire lezing: Reinhilde Melles – Seksuele stimuli beter uitvragen. Hoe doe jij dat?

14.45 – 15.00 uur Pauze
15.00 – 16.00 uur Subsessies ronde 1
16.00 – 16.30 uur Pauze
16.30 – 17.30 uur Subsessies ronde 2
17.30 uur Borrel met een hapje

Plenaire lezing: Seksuele stimuli beter uitvragen. Hoe doe jij dat?

Door: Reinhilde Melles

In deze keynote neemt Reinhilde Melles je mee in de wonderlijke wereld van seks. Een zinderende wereld vol tegenstrijdige en verwarrende verwachtingen, normen en betekenissen. Een wereld waarin de één moeiteloos van hoogtepunt naar hoogtepunt drijft, terwijl de ander verstokt toekijkt.
Deze verwonderlijke diversiteit in ervaringen gaat zij voor ons ontwarren door biopsychosociale invloeden en patronen te verhelderen. Hierdoor worden ze begrijpelijk, invoelbaar en beïnvloedbaar.
Bovenal wil zij ons verleiden en verrijken met kennis, tips en ervaringen waarmee we, op onze eigen wijze, tot ontplooiing kunnen komen in ons privéleven èn als professional.

Zin in een warming up? Lees het interview met Reinhilde in het VGCt-magazine van maart 2024! De keynote en de workshop bouwen hierop voort.

Workshops

Workshop 1 – Buiten-supervisie

Door: Lotte Egbers

Hoe kan je tijdens je werk letterlijk meer in beweging en energieker de dag doorkomen?
Wat zijn de voordelen van het buiten zijn en leent supervisie zich hier juist wel of niet voor?

Deze workshop is interactief opgesteld met als intentie om jou te prikkelen buiten de gebaande paden te denken, hierover van gedachten te wisselen met andere supervisoren en te kijken wat er bij je past.

Workshop 2 – De gezonde supervisor

Door: Wiesette Krol

Als supervisor wordt er veel van je gevraagd: je bent betrokken bij de cliënt, de supervisant en het therapieproces en eventuele perikelen vanuit de instelling.
Het is belangrijk om in dit samenspel gezond te blijven en goed op jezelf te letten.

In deze workshop werken we aan het verstevigen van de gezonde kant door het doen van oefeningen zoals het versterken van je waarden als supervisor, het verstevigen van je competenties, het wegsturen van je kritische kant en het werken met zelfcompassie.
We gaan actief aan de slag zodat je de komende week weer vol energie en zelfvertrouwen aan het werk gaat.

Workshop 3 – Doorbreek je patronen als therapeut in vijf stappen

Door: Hannie van Genderen en Remco van der Wijngaart

Wij hebben allemaal patronen. Therapeuten dus ook. Jij hebt waarschijnlijk ook onvervulde basisbehoeften en schema’s, die je ogenschijnlijk geschikt maken voor je vak, maar die ook zouden kunnen leiden tot uitputting of zelfs een burn-out.
Je bent misschien niet zoveel tekortgekomen als je cliënten dus je schema’s en modi zijn minder sterk ontwikkeld. Maar iedereen loopt wel eens tegen zichzelf op in een behandeling van een “moeilijke” cliënt.

Om gezond volwassen door het leven te gaan is het nodig zicht te hebben op je eigen patronen. Jouw Gezonde Volwassene heeft vaardigheden om die patronen zelf te ontdekken en te veranderen. Dat is feitelijk wat we onze cliënten proberen te leren in therapie. Maar passen we die lessen eigenlijk wel voldoende toe op onszelf?

In deze workshop leer je hoe je in vijf stappen je patronen kunt doorbreken.
Je begint met identificeren van de relevante basisbehoeften schema’s en modi in contact met een “moeilijke” cliënt. Daarna leer je een simpele maar doeltreffende strategie om die basisbehoeften te vervullen door je eigen Gezonde Volwassene in te schakelen om je eigen kwetsbare kind te steunen.

Workshop 4 – Seks natuurlijk

Door: Reinhilde Melles

Praten over seks, lustbeleving en genot is niet gemakkelijk maar wel belangrijk, want een gebrek aan lust is de belangrijkste oorzaak van alle seksuele problemen bij vrouwen en bij mannen (zie het VGCt-magazine maart 2024).

In deze workshop word je uitgenodigd om via een inlevingsoefening stil te staan bij de betekenis van seks voor jou, hoe je hier (wel of geen) vorm aan geeft (in de verschillende rollen) in jouw leven en je wensen hierbij.

We gaan aan de slag met lichaamsbeleving en (bewustwording van) het aan-en ontspannen van de bekkenbodemspieren en het effect hiervan.

Daarna volgt een vaardigheidsoefening gericht op met het praten over seks en het geven van adequate seksuele voorlichting met behulp van materiaal.

Na deze workshop, ben je je meer  bewust van je normen en waarden ten aanzien van seks en ben je verrijkt met concrete tips en vaardigheden waardoor het praten over seks voor jou toegankelijker is geworden!

Handouts:

Over de sprekers

Lotte Egbers – workshop ‘Buiten – supervisie’

Na ruim 15 jaar binnen te hebben gewerkt, is Lotte Egbers(GZ-psycholoog, VCGT supervisor en mindfulness trainer) anderhalf jaar geleden haar eigen buitenpraktijk begonnen. Het advies aan cliënten om meer stappen te zetten en zelf maar 3000 stappen per dag te maken, voelde toch niet helemaal goed. Vandaar letterlijk de stap naar buiten. Supervisie buiten kan soms nog zoeken zijn, afhankelijk van welke thema’s er spelen.

Hannie van Genderen en Remco van der Wijngaart – workshop ‘Doorbreek je patronen als therapeut in vijf stappen’

Hannie van Genderen is klinisch psycholoog en supervisor en opleider cognitieve gedragstherapie en schematherapie. Zij is als klinisch psycholoog werkzaam in een zelfstandige praktijk en heeft in 2000 Van Genderen Opleidingen B.V. opgericht.
Zij geeft opleidingen en ontwikkelt curricula voor klinische psychologie, psychotherapie, schematherapie en cognitieve gedragstherapie sinds 1980. Tussen 1987 en 2017 was zij, als klinisch psycholoog en coördinator, nauw betrokken bij het onderzoek naar (psycho)therapie bij de Riagg Maastricht en Maastricht University.
Zij is (mede) auteur van de boeken Patronen doorbreken. Negatieve gevoelens en gewoonten herkennen en veranderen, In vijf stappen je patronen doorbeken, (zelfhulp)boeken voor mensen die geïnteresseerd zijn schematherapie, en Schematherapie bij Borderline Persoonlijkheidsstoornis en Schematherapie voor cluster-C persoonlijkheidsstoornissen. Het boek “Schematherapie voor Cluster-C persoonlijkheidsstoornissen, Behandeling van afhankelijke, vermijdende en dwangmatige cliënten” is Geschreven door Remco van der Wijngaart en Hannie van Genderen.

Remco van der Wijngaart is psychotherapeut, GZ-psycholoog en supervisor cognitieve gedragstherapie en schematherapie.
Eigenaar/directeur Van Genderen Opleidingen B.V. sinds 2022
Zelfstandig werkzaam in de psychotherapiepraktijk: Perspectief, Psychotherapie Maastricht.
Naast het klinische werk geeft Remco veelvuldig les in voornamelijk schematherapie, zowel in binnen- als buitenland.
Hij heeft meer dan 20 jaar gewerkt in een geacademiseerde afdeling van een ambulante instelling voor Geestelijke Gezondheidszorg. In deze setting heeft hij geparticipeerd aan een eerste behandelonderzoek naar de effectiviteit van schematherapie voor de borderline persoonlijkheidsstoornis.
Hij is (mede)auteur van het boek Imaginaire rescripting, theorie, praktijk en Stoelentechniek, theorie en praktijk en Schematherapie voor cluster-C persoonlijkheidsstoornissen .
In samenwerking met anderen heeft hij diverse audiovisuele leermiddelen geproduceerd, zowel op het gebied van cognitieve gedragstherapie als op het gebied van schematherapie.

Academie voor Schematherapie – workshop ‘De gezonde supervisor’

Informatie over de sprekers volgt.

Reinhilde Melles – workshop ‘Seks natuurlijk’

Reinhilde Melles is Klinisch Psycholoog (BiG), seksuoloog NVVS en supervisor voor de VGCt, FGzPt en NVVS. Zij is gepromoveerd op genitale pijn en werkzaam op de afdeling Medische Psychologie in het MUMC+.

Praktische informatie

Datum 20 juni 2024
Tijd 13.30 – 17.30 uur
Locatie Van der Valk Veenendaal
Doelgroep Supervisoren VGCt
Accreditatie Accreditatie is verleend door de VGCt voor 3 punten nascholing supervisor op het gebied van supervisievaardigheden en/of didactiek en door de FGzPt voor 3 punten specialismen Gezondheidszorgpsycholoog.
Kosten €50,-
Let op Geen lunch

De VGCt is CRKBO geregistreerd. Op alle verenigingsactiviteiten zijn de algemene voorwaarden evenementen van de VGCt van toepassing.

oval