Werkdruk, vitaliteit en veerkracht bij behandelaren
Het is belangrijk dat je ook voor jezelf zorgt, en dus niet alleen voor je cliënten. De GGZ vraagt immers veel van ons. Gelukkig krijgen we ook genoeg terug, zo bleek uit de enquête ‘Werkdruk, veerkracht en vitaliteit,’ die de sectie Werk & Gezondheid in november 2023 heeft afgenomen.
Op 27 september organiseert deze sectie een online studiemiddag met het thema ‘Werkdruk in de GGZ’. Tijdens die middag ga je handvatten ontwikkelen voor je huidige situatie en discussieer je met andere professionals over de oorzaak (en mogelijk oplossingen) van toenemende werkdruk binnen de GGZ.
De studiemiddag is een perfecte gelegenheid om een keer aan de slag te gaan met je eígen welzijn. Geïnteresseerd? Lees dan vooral verder!
Programma
13.00 – 13.30 uur Plenaire lezing: ‘Zorg voor de ander begint bij jezelf’ door Danielle van Gurp
13.30 – 15.00 uur Workshopronde 1:
- ACT in balans, Els de Rooij
- Hypnotherapie voor jezelf, Marjon van Bokhoven
15.00 – 15.15 uur Pauze
15.15 – 16.45 Workshopronde 2
- Een gezonde geest in een gezond lichaam: sensorimotor psychotherapie en lichaamsgerichte interventies om te helpen werkdruk te hanteren, Anneke Vinke
16.45 – 17.00 uur Afsluiting door bestuur sectie Werk en gezondheid
Praktische informatie
Plenaire lezing: Zorg voor de ander begint bij jezelf
Door Danielle van Gurp
Tijdens de plenaire lezing licht Danielle een aantal handvatten uit die jou gaan helpen om beter om te gaan met de druk die je ervaart. Iedereen heeft nou eenmaal te maken met druk. Dit is dus je kans om te leren hoe je je veerkracht kunt versterken.
Workshops
-
ACT in balans
Door Els de Rooij
In de workshop ACT in balans zal kort worden stil gestaan bij wat werken met ACT (Acceptance and Commitment Therapy) inhoud en hoe je als therapeut met het werkboek ACT in balans kan werken in de ggz.Daarna zullen we in de workshop de vertaalslag maken naar onszelf: hoe kunnen we zelf onze balans op het werk snel herpakken met behulp van ACT.Leidraad, inspiratie en oefeningen in deze workshop komen uit het boek: ACT in balans: Doen wat werkt voor jou in een ‘maakbare’ wereld.
‘De kunst is niet om je balans niet te verliezen, maar om hem zo snel mogelijk weer te herpakken.’
Te veel ballen hoog houden
De schijnbare maakbaarheid van onze wereld, zorgt er voor dat we energie blijven steken in onszelf verbeteren, vanuit hoge verwachtingen van anderen én onszelf. Hierdoor staat de boog vaak gespannen en raken we uit balans . We houden te veel ballen hoog en verliezen onszelf in hard werken of perfectie, raken oververmoeid of gespannen.
Doe wat werkt voor jou!
ACT in balans leert je om te aandacht voor perfectie los te laten en te doen wat werkt voor jou. Je leert te focussen op wat voor jou waardevol en zinvol is. Je leert omgaan met de gedachten en gevoelens die onvermijdelijk zijn en om tegelijkertijd te kiezen voor activiteiten die bij jou passen en waar je energie van krijgt. Zó krijg je je balans weer terug.
ACT in Balans is opgebouwd uit zeven stappen die je helpen om weer ‘psychologisch flexibel’ te worden. Het begint bij weten waar je uit balans bent (stap 1), vervolgens gaat het om het vinden van de oorzaak (stap 2), het kennen van je waarden, zodat je betere keuzes kunt maken (stap 3), het veranderen van je gewoonten (stap 4), je aandacht erbij houden (stap 5) en tot slot het losmaken van je gedachten en de acceptatie van gevoelens (stap 6 en 7). Deze stappen worden in het boek in afzonderlijke hoofdstukken uitgewerkt.
-
Hypnotherapie voor jezelf
Door Marjon van Bokhoven
Hypnotherapie is een behandelvorm bij klachten van psychische en psychosomatische aard. Het gebruik maken van hypnose, vormt de spil van deze therapie.
Er wordt gebruik gemaakt van hypnose omdat de cliënt gemakkelijker contact kan maken met het onderbewustzijn dan in het dagelijkse leven mogelijk is, omdat het rationele bewustzijn dat belemmert. Door contact met onbewuste gevoelens en ideeën, krijgt de cliënt meer inzicht in de eigen behoeften en mogelijkheden. Met de verkregen informatie zou een proces van genezing in gang gezet kunnen worden.
Tijdens deze workshop besteed ik ook aandacht aan zelfhypnose, zelfhypnose kun je inzetten om een bepaald doel makkelijker te realiseren, of om pijn, of stress te verminderen en problemen op te lossen door met je ‘onderbewuste te communiceren’, samen te werken en inzichten naar boven te halen.
Hypnotherapie is een waardevolle hulp in de strijd tegen stress en burn-out.
Stress en burn-out worden vaak versterkt door negatieve patronen en overtuigingen die in het onderbewustzijn zijn geworteld. Hypnotherapie stelt je instaat om toegang te krijgen tot het onderbewustzijn en deze patronen op te sporen en te veranderen.
Door het lichaam en de geest te helpen ontspannen en negatieve gedachtenpatronen te doorbreken, biedt het een weg naar herstel en welzijn. Tijdens hypnose worden suggesties gegeven, die je helpen om spanning en stress los te laten. Deze diepe ontspanning helpt je lichaam en geest te kalmeren en stress te verminderen.
Tijdens deze workshop zal een uitgebreide klassikale demonstratie hypnotherapie gegeven worden.
-
Een gezonde geest in een gezond lichaam: sensorimotor psychotherapie en lichaamsgerichte interventies om te helpen werkdruk te hanteren
Door Anneke Vinke
Een gezonde geest in een gezond lichaam, de aloude Latijnse uitdrukking mens sana in corpore sano, is relevanter dan ooit lijkt het. Ze benadrukt het belang van fysieke gezondheid voor ons geestelijk welbevinden en functioneren in het algemeen. Daar sta ik in deze presentatie bij stil vanuit het denk-en werk kader van Sensorimotor Psychotherapy®. Dit is een lichaamsgerichte gesprekstherapie ontwikkeld door dr. Pat Ogden in de VS die het lichaamsverhaal centraal stelt om van daaruit te werken aan emoties en cognities.
In deze online presentatie ga ik in op de wijsheid van het lichaam, de basisprincipes van SP, het opmerken van fysieke tendenzen en ermee werken vanuit Sensorimotor Psychotherapy®. Door het lichaam als ingang te kiezen en niet het verhaal, maken de deelnemers kennis met een andere manier van kijken en werken met werkgerelateerde stress en stressreacties.
De VGCt is CRKBO geregistreerd. Op alle verenigingsactiviteiten zijn de algemene voorwaarden evenementen van de VGCt van toepassing.