Naast supervisie volg je ook 10 sessies begeleide intervisie. In het registratiereglement lees je aan welke voorwaarden deze sessies moeten voldoen. De leerlijn cognitief gedragstherapeutische diagnostiek en behandeling en de leerlijn professionaliteit vormen de inhoudelijke rode draad door de opleiding.
Ontwikkeling competenties volgen
Het ‘competentieprofiel cognitief gedragstherapeut’ is leidend in de opleiding. Om de vorderingen in de ontwikkeling van je competenties te volgen, gebruiken we het persoonlijk ontwikkelingsplan en twee feedbackinstrumenten: het digitale supervisie-evaluatieformulier en de praktijktoetsen. Deze vind je als je inlogt in je PE-portfolio.
Voordat je start met begeleide intervisie en supervisie maak je de e-learning ‘Therapeutfactoren in de praktijk’. Je maakt in de e-learning kennis met een aantal aspecten die belangrijk zijn voor de ontwikkeling tot cognitief gedragstherapeut. Tijdens de basiscursus heb je geleerd over de inhoud van de cognitieve gedragstherapeutische diagnostiek en behandeling en heb je het competentieprofiel cognitief gedragstherapeut VGCt gezien. In de e-learning zijn de verschillende therapeutfactoren belangrijk, maar maak je ook een kwadrantenanalyse waarmee je meer inzicht krijgt in je eigen kwaliteiten en valkuilen. De link naar de e-learning vind je in je PE-portfolio.
Persoonlijk ontwikkelingsplan
Nadat je de e-learning hebt afgerond en voordat je start met supervisie maak je een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Het POP vormt de leidraad in de supervisie. Je krijgt inzicht in de doelen waaraan je gaat werken tijdens het opleidingstraject waaronder in de supervisie en begeleide intervisie, maar ook in de dagelijkse praktijk. Het POP is een ‘levend’ document, wat inhoudt dat het altijd aangevuld wordt. Na iedere supervisieperiode en na de begeleide intervisie zul je het POP weer herzien.
Digitaal supervisie-evaluatieformulier
Het supervisie-evaluatieformulier helpt je om meer inzicht te krijgen in je ontwikkeling tot cognitief gedragstherapeut. Jij en je supervisor gebruiken dit formulier om de voorgaande supervisieperiode in kaart te brengen door leerdoelen en onderlinge feedback te noteren. De supervisor kan hier ook de ingevulde formulieren lezen over jouw voorgaande supervisieperiode(s), zodat hij of zij kan voortbouwen op je ontwikkeling. Zodra je het formulier in je PE-portfolio hebt ingevuld, worden de ontvangen supervisiesessies automatisch bijgeschreven in je PE-dossier.
Praktijktoetsen
Op basis van het competentieprofiel zijn negen praktijktoetsen ontwikkeld. Je supervisor geeft feedback op de praktijksituaties die je inbrengt bij de toetsen zodat je weet welke competenties je beheerst en waaraan je nog moet werken. Deze toetsen kunnen zo vaak als nodig worden ingezet. Alle toetsen moeten minimaal één keer worden afgenomen. Welke praktijktoets wanneer afgenomen wordt, is afhankelijk van de fase van de opleiding waarin je zit. Dit stem je af met je supervisor. De toetsen worden door de supervisor online in het PE-portfolio ingevuld.
Heb je je volledige supervisie voor 1 september 2019 afgerond lees dan in het registratiereglement bijlage 6 ‘Overgangsregeling voor het maken van praktijktoetsen in de opleiding tot cognitief gedragstherapeut’.
Facultatieve praktijktoets kinderen en jeugdigen
Er is een facultatieve praktijktoets voor cgt’ers i.o. die werken met kinderen en jeugdigen. Hiermee kun je toetsen of je over de competenties beschikt die bij een behandelaar voor kinderen en jongeren horen. Het is een facultatieve toets, dus deze hoort niet bij de negen praktijktoetsen die stapsgewijs verplicht worden gesteld.
Facultatieve praktijktoets relatie en systeem
Juist het betrekken van belangrijke naasten is essentieel voor het slagen van een behandeling. Met die reden heeft de sectie relatie- en gezinstherapie een facultatieve praktijktoets ontwikkeld. De praktijktoets is bedoeld voor cgt’ers i.o. om hun competenties te toetsen ten aanzien van relaties en het systeem. De praktijktoets is facultatief en maakt geen onderdeel uit van de negen verplichte toetsen.
Let op: uitsluitend voor de registratieroute voor klinisch psychologen is het behalen van praktijktoetsen niet verplicht gesteld.
PE-portfolio
Het PE-portfolio is onderdeel van PE-online en bestaat naast het PE-dossier. Het gebruik van het portfolio is verplicht. Jij vult je supervisie-evaluatieformulier in en je supervisor keurt het goed. Je supervisor vult de praktijktoetsen online in in het PE-portfolio en bespreekt dit met jou.