Landelijk wordt steeds meer nadruk gelegd op het voorkomen van geestelijke gezondheidsproblemen en het tijdig interveniëren om erger te voorkomen. De overheid heeft bijvoorbeeld de aanpak ‘Mentale gezondheid: van ons allemaal’ opgezet en roept iedereen op om actief mee te denken over de verbetering van de mentale gezondheid in Nederland. Als VGCt denken we dat het cognitief gedragstherapeutisch gedachtegoed ook een belangrijke preventieve rol kan vervullen – bijvoorbeeld door het versterken van mentale veerkracht en het toepassen van leefstijlinterventies, maar ook door het vroegtijdig signaleren van (risicofactoren voor) psychische problemen.
Soms kosten goede ideeën geld. Daarom stelt de VGCt een budget van €10.000,- beschikbaar voor één of meer preventieprojecten. Zo startte Leonie Vreeke in 2024 met het opnemen van een podcastserie over de mogelijke preventie van het ontwikkelen van een angststoornis bij angstgevoelige peuters en kleuters. In deze serie onderzoekt Leonie een preventieve interventie gebaseerd op CGT-technieken door in gesprek te gaan met ouders en therapeuten. Dit project wordt gefinancierd door een gecombineerde subsidie.
Voor 2025 zijn wij op zoek naar een project dat de potentie heeft (nu of in de toekomst) om breed ingezet te worden: voor onze leden en/of cliënten. We willen je daarvoor vragen om een voorstel te schrijven aan de hand van ons format. Het format en meer informatie vind je op de informatiepagina.
Heb jij als lid, commissie of sectiebestuur een goed idee voor een project gericht op preventie? Vraag dan vóór 15 januari 2025 subsidie aan.